Барокамерата е като „космически апарат”, закрита капсула, необходима да запълни всеки орган, всяка клетка на човешкия организъм с чист кислород. Има много широко приложение в областта на медицината, козметиката, както и за релакс.

Барокамерата намира приложение и за лечение на новородените и на децата в първите месеци на живота им. Насищането с кислород има много голяма роля при лечението на новородените деца с черепно-мозъчни травми, нарушения в мозъчното кръвообръщение и други.

За провеждане курса на лечение на новородените и малките деца е желателно да има специална барокамера, където да се създадат комфортни условия за децата.

Трябва да се отбележе, че кислородната терапия има и това важно предимство, че позволява да се сведе до минимум използването на лекарствени средства. Отделно или в комплекс с други методи, се получават добри резултати при лечението на много заболявания, съкращава се срока на лечение, помага се на отслабналия след болестта организъм да се справи по-лесно, подобрява се качеството на живот на болните от редица тежки хронични заболявания.

Да се намираш в барокамера не е страшно – необходимо е просто да дишаш равномерно. Не се страхувайте, ако заглъхнат ушите ви, вашето състояние е постоянно наблюдавано от медицинска сестра. Вие ще я виждате през прозореца, тя ще ви съветва как да се държите и ще ви помогне, ако имате нужда.

Помощ може да бъде необходима за хора, които изпитват страх от затворени пространства. Тази процедура е противопоказна за тях, тъй като камерата е достатъчно тясна, движенията в нея са затруднени.
Останалите пациенти, в това число децата, казват, че да се намираш вътре съвсем не е страшно, а даже е приятно. По време на процедурата може и да се заспи. Докторите поддържат тезата, че по време на сън в барокамерата лечебния ефект значително се увеличава.

Методът на кислородната терапи не се препоръча за болни с епилептични припадъци, пациенти с нарушена проводимост на евстахиевите тръби, възпалителни процеси в носоглътката, абцес на белите дробове или туберкулоза.

За здравите хора противопоказания за провеждане на сеанс в кислородната камера са острите вирусни заболявания, възпаленията на носоглътката.

Хората, преминали профилактично кислородната терапия, казват, че сеанса премахва умората, възстановяват се силите след напрежението в работата, повишава се тонусът на мускулите, има антистресово, общо укрепващо и тонизиращо действие, намалява неблагоприятното въздействие на околната среда.

Ако говорим за женската красота и младост, кислородната терапия подобрява работата на ендокринната система. Това, на свой ред, много добре се отразява на състоянието на кожата. Освен това се укрепва и нервната система.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here