Щранговете са тръби, вертикални или хоризонтални, каквито има във всяка жилищна или обществена постройка. Едната тръба е за топла вода, другата е за студена вода, а третата е за циркулация. Те са вертикални, тоест такива, които носят вода от абонатната станция до всяко едно домакинство в жилищната или обществената постройка, и хоризонтални, които извеждат водата извън територията на сградата до самата канализационна шахта.

Смяната на щрангове може да се наложи, поради износване на старите железни тръби или поставяне на по-капацитетен щранг. Това е налице, когато в отделно домакинство се забележи по-бавно достигане на топлата вода, тоест спадане на налагането й, както и поява на ръжда, соли, следи от пясък и шлака във водата. Също така, при поява на течове в местата на съединяване, е належаща смяна на щранговете. За щастие при наличие на такъв проблем има голям брой фирми, които се занимават със смяна на щрангове, и тяхната цена съвсем не е висока.

При смяна на щранговете се демонтират старите налични тръби за топла и студена вода и за циркулация, а след това се заменят с нови полипропиленови тръби с алуминиева вложка. Те са нова технология тръби, които са екологични, безвредни за здравето, тъй като не корозират, не се запушват и не ръждясват, не се деформират при по-високи температури, а същевременно при използването им се подобряват вкусовите качества на водата. За тях фирмите, които се занимават със смяна на щрангове, дават около 50 години гаранция. Монтажът им е бърз, чист и лесен. След това се монтират качествени сферични кранове преди водомера, тоест преди всяко отделение към вертикалите, а по вертикалните щрангове се поставят специални скоби и метални шини.

При нужда от смяна на щрангове, на вертикални или хоризонтални, е желателно да се действа адекватно и бързо, за да не се стигне до тежки аварии във водопровода тъй като всяко отлагане би довело до нежелани последици, като аварии и наводнения.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here