В последните години много се разнообрази пазара на различна техника за отдих по вода. Ежегодно пазара се увеличава, независимо от различни икономически кризи. Продават се малки лодки за седмични почивки, а в морските води се разминават огромни моторни яхти. Днес собственици на самолети или различни видове моторни яхти или ветроходни са представители на политическия или икономически елит.

Моторните яхти се задвижват с двигател, което ги прави независими от времето, от посоката на вятъра или големите бури сред океан или море. Те могат да развиват висока скорост или оптимална за разходка през почивните дни. Моделите, които се предлагат са все по-разнообразни. В последните години в производството на плавателните съдове се появиха интересни дизайни. Излязоха на мода мощни спортни модели, които са много бързи и още по-привлекателни на външен вид.

За производството на плавателните съдове се предлагат нови материали и технологии. Корпусите на лодките трябва да издържат огромното динамично натоварване. Към яхтеното оборудване има много изисквания за висока издръжливост и надеждност. За завършека какво да се каже – разкоша се проявява във всяко направление – естествена кожа, тик, червено дърво, мрамор, скъпи сплави.

Поддръжката на моторните яхти е разход, не по-малък от колкото този за покупката им. Те са около 10 % от стойността на плавателния съд. През зимата те се изкарват от водата и се зазимяват, а лятото се нуждаят от екипаж. Така, че собственикът трябва да прави значителни разходи дори да не ползва плавателния съд. Основно перо на разходите е горивото.

Сега и инфраструктурата за ползването на плавателните съдове се промени. Непрекъснато се появяват нови пристанища за тяхното съхраняване или за кратка почивка. Новите яхт клубове са винаги на разположение с пълно оборудване за обслужване на различните видове яхти, лодки, кораби. Така собствениците нямат никакви проблеми. На всяко добре уредено пристанище има подвижни цистерни за зареждане на гориво, има технически добре оборудвани сервизи за всякакъв вид ремонт. Наред с това има уникални заведения, ресторанти.

Моторните яхти могат да са изключително индивидуални, по поръчка изработени с изпълнени всички желания на клиента. За това производителите не се учудват от нищо и са готови да изпълнят практически всяко желание.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here