Сега по селскостопанските аптеки и онлайн се предлага голямо разнообразие от инсектициди и е трудно да се направи правилния избор. Важно е да се запомни, че преди избора на химически препарат най-напред трябва да се обърне внимание на неговата безопасност. Освен, че в градините се ползват в съседство с къщата и покрай растенията се минава непрекъснато, то в плодовете на някои растения може да има остатъчни количества от пестицида, които не могат да се отстранят с миене. Винаги трябва много внимателно да се следват препоръките на производителя.

При избор на инсектициди за личното стопанство да се внимава със спазването на карантинния срок. Да не се консумират плодове и зеленчуци преди да е приключил карантинния срок на ползвания препарат.

Химическите препарати за борба с насекомите по културните растения се разделят на различни видове според начина да действие. Те могат да бъдат контактни или системни. Контактните химически средства действат на насекомото при непосредствен контакт с него. Системните препарати се разнасят по цялото растение и оказват своето действие върху насекомото когато то ги приеме чрез растението – смучене на сок, нагризване на листната маса.

Изборът на инсектициди в значителна степен зависи от вида на насекомото, но трябва да се има предвид и начина на прилагането му – да може лесно да се ползва.
Химическите препарати се предлагат под различна форма – прах, течни и аерозол. Най-практични са тези, които се прилагат под формата на аерозол, но са скъпи – изгодни са за някое цвете.

Най-широко приложение намират течните инсектициди – лесно се ползват и могат точно да се дозират. Под формата на прах дозирането е по-трудно и приготвянето на работния разтвор изисква повече време. Много често при ползване на прахообразни пестициди по листата на растенията след изсъхване остават капки, което влошава външния вид на листата.

При работа в градината трябва да се спазват всички изисквания за безопасна работа с химически средства за защита на растенията. Внимателно да се четат инструкциите за ползване на инсектицидите и винаги да се купуват след консултация с агроном.

В селскостопанските аптеки работят професионалисти и винаги може да се разчита на техните препоръки и съвети. Освен това те са запознати с бюлетина за развитие на различните видове насекоми по периоди.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here