SONY DSC

В началото на 20 век средната продължителност на живота е била 31 години. Днес живеем три пъти по-дълго благодарение на кумулативния ефект на много, предимно второстепенни житейски промени, които науката е определила да въздействат ефективно върху дълголетието. Колкото по-рано започнете да се съобразявате с тези съвети, толкова по-рано можете да започнете да планирате живота си за следващите 50 години.

Бъдете оптимисти

Положителното отношение към живота определено позволява по-лесно преминаване през несгодите на ежедневието. Липсата на напрежение и стрес прави живота по-лесен и дълъг.

Бъдете в течение на новините

Докато седите на дивана по цял ден, вероятно няма да успеете да доживеете до 100. Научно проучване доказва, че хората, които са най-изложени на въздействието на средствата за масова информация, включително и телевизионни новини, онлайн новини, вестници и списания, лесно следват здравословна средиземноморска диета, която влияе на здравето на сърцето и дълголетието. Така че може да е крайно време да започнете да взимате вестник на сутрешните си разходки.

Практикувайте йога

Научно доказано е, че йога релаксира. Но се оказва, че целият тази релакс може да има някои сериозни отражения върху възрастта. Оказва се, че практикуването на йога може да подобри здравето на пациентите с диабет, да намали риска от сърдечни заболявания и да помогне за нормализиране на кръвното. Ако все още се чудите дали да се запишете на курса по йога и се притеснявате, че нямате нужната сума, за да започнете веднага, можете да се опрете на помощта на Сити Кеш.

Откажете се от месото

Медицинско проучване е доказло, че вегетарианците са с 12 % по-малко застрашени от преждевременна смърт в сравнение с  тези, които консумират месо. Това може да е свързано с диета, изследователите отбелязват също, че вегетарианците са по-високо образовани, по-рядко използват алкохол или цигари и е по-вероятно да тренират повече, в сравнение с не-вегетарианците.

Спете голи

Вярвате или не, спането без дрехи може да ви накара да живеете много по-дълго. Причината е, че докато спим, телата ни леко се охлаждат, което води до отделяне на възстановителни хормони на растежа. Ако тялото ви е с висока температура, получавате по-малко от тези хормони. Плюс това, че е по-ниската температура намалява нивото на кортизола в тялото, хормонът на стреса, който може да доведе до преяждане, диабет и възпаление, причиняващо заболяване.

Смейте се повече

Да се смееш е забавно, но и полезно! Доказано е, че жените със силно чувство за хумор са със 73 % по-нисък риск от смърт от сърдечно заболяване, 81 % по-нисък риск от смърт от инфекция и 48 % по-нисък риск от смърт.

Яжте ядки

Хората, които ядат ядки, имат 39 % по-нисък риск от ранна смърт в сравнение с онези, които не консумират. По-здрави са хората, които предпочитат орехи.

Тренирайте с тежести

32 седмици тренировки, фокусирани върху баланса и мускулната сила на долните крайници, съдействат за подобряване на костната плътност на възрастните. Според изследователите, тренировката с тежести може да влияе положително върху остаряването.

Приемете старостта

Оказва се, че приемането на възрастта може да ви помогне да живеете по-дълго. Според учените, възрастните, които развиват положително отношение към остаряването, живеят 7 години повече от тези, които имат негативно отношение към него.

Не яжте навън

Хората, които готвят вкъщи до пет пъти седмично, са с 47 % по-здрави и живеят поне 10 години повече от другите, които предпочитат ресторантите и заведенията за бързо  хранене.

Не прекалявайте с телевизията

Хората, прекарващи средно по шест часа дневно в гледане на телевизия, умират близо пет години по-рано от хората, които изобщо не са гледали телевизия.

Ходете бързо

Хората, които ходят по-сръчно, живеят значително по-дълго от по-бавните. Нещо повече, корелацията съществува във всички категории на теглото – от по-ниско тегло до опасно затлъстели.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here