Ето с какво трябва да се съобразим, когато правим своя избор.

Матраци за възрастни

Матраците за възрастни се избират по размер въз основа на теглото, възрастта на човека, както и конкретните специфики на поведението му по време на сън. Например, за възрастни хора с наднормено тегло, чийто сън е спокоен, са подходящи по-високи матраци. За по-младите хора, семейните двойки, тези, чийто сън е неспокоен, са за предпочитане максимално широки модели.

 

Традиционно се счита, че модел със стандартна ширина е най-добрият вариант, ако трябва да се избира най-добрата едноместна опция за сън за хора с нормално телосложение в зряла възраст. В случай, че човекът е по-едър, за предпочитане е ширината да бъде тек и половина. Същото важи и при положение, че се търси оптимален вариант за сън на един възрастен и едно дете. Двойните модели могат да бъдат както по-тесни, тоест 140 см широки, така и стандартни – 160 см. 200 см. вече се счита за максимална ширина, която най-често е избор на семейни двойки, които спят в едно легло с детето си.

Друг ключов фактор при избора на модел за възрастни е размерът на спалното бельо, както и предпазните калъфи за матраци. Не всички елементи могат лесно да бъдат съчетани за получаването на перфектния комплект, затова тук изборът следва да е по-прецизен.

 

Матраци за деца и тийнейджъри

Детските матраци можем да разделим условно на следните групи:

За деца под 3 години

Стандартните размери за бебета са 120 х 60 см., като височината е 10 см. Това са класическите параметри на детско креватче, въпреки че продуктите на някои производители не се вписват в тези норми.

За деца от 3 до 5 години

Препоръчва се на децата в предучилищна възраст да бъде осигурено място за спане с размери 140 х 60 см. Височината на матрака остава същата – 10 см.

За деца от 6 до 7 години

Класическите размери на матраците за децата в този възрастов диапазон са 160 х 80 см, при височина 20 см.

За тийнейджъри

Традиционните тийнейджърски матраци са с размери 180 х 90 см, но може и да се излезе от тези граници и да се заложи на размери от рода на 190 х 90, 190 х 100 или 200 х 100 см.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here