Гранулите за отопление така да се каже са изобретени още в средата на миналия век от Рудоф Бунерман. Той търсил решение за съкращаване на разходите за извозване на отпадъците от своята дъскорезница.

Решил да пресова дървесината направо в завода, преди извозването, за да намали няколко пъти обема на отпадъците.

Сега пелетите намират широко приложение за отопление, постеля на домашни любимци, на автомивки и бензиностанции като абсорбент.

Производството на пелети непрекъснато се разширява. Оборудването за него е достъпно и за домашно производство.

Всеки производител се стреми към по-голямо производство, за да отговори на голямото търсене.

Суровина за производство на пелети може да бъде всичко, което съдържа лигнин. Най-разпространено е използването на дървени отпадъци от дъскорезници и дървесина от дървообработващите предприятия.

Дървесината няма нужда от надробяване. Едрата суровина се изпраща в дробилка за да се получи необходимата големина.

Необходимата влага от 14 – 16 % се постига чрез сушилнята. От сушилната камера чрез подаващо устройство суровината попада в дробилка, където се постига желаната големина за пресоването.

Производството на пелети продължава с гранулирането в пресата-гранулатор.

Пресата-гранулатор, която оформя тези цилиндрични форми, може да бъде ролкова или шнекова. Нейната цена зависи пряко от производителността.

Трябва да се отбележи, че при постоянна работа на пресата, през три месеца трябва да се сменя устройството за получаване на високо налягане.

Гранулирането е свързано с повишаване на температурата и това налага тяхното охлаждане до температурата на околната среда.

Когато производството на пелети е предназначено за пазара, те се пакетират в малки и големи торби, подходящи за купувачите.

За домашни нужди пелетите се съхраняват в голям бункер.

Получаването на пелети с високо качество е в пряка зависимост от използваната суровина и правилно приложената технология за производство.

За осигуряване на добри резултати от производството на пелети е необходимо да се осигури оборудване, отговарящо на всички изисквания за мощност, производителност, т. е. всички необходими характеристики.

Линията за производство на гранули – пускане, спиране, настройване и регулиране на процеса, както и защитата на двигателя от претоварване се осъществява от система за управление.

Гранулите за огрев са бъдещото отопление, защото имат висока калоричност, ниско пепелно съдържание, лесно се транспортират и съхраняват.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here