Существуващите механизирани приспособления за почистване на водопроводните тръби и отпушване на каналите се използват предимно от професионалистите. Има и по-малки приспособления, които може да ги има и домашния майстор. По външен вид и принцип на работа те са като обикновена електрическа дрелка със специален накрайник. Въртеливото движение се извършва с помощта на електричеството – отпушване на канали чрез механизиран начин.

Почистването на канализационните тръби чрез механичния начин е така разпространен както и химическия метод. За отпушване на каналите и отстраняване на отлаганията от стените на канализацията се прилагат специални инструменти. Това могат да бъдат:

– вакуум помпа;
– стоманен тел или стоманена спирала;
– професионално оборудване (работи на принципа на дрелката със специален накрайник).

Механичното почистване се прави при силни замърсявания (отлагания) във вътрешността на тръбите. По-скоро в ситуация, при която в канализационната система попада чужд предмет, който пречи за свободното изтичане на отпадъчните води.

За профилактика на тръбите и отпушване на каналите в канализационната, отоплителна и водопроводна системи често се използва хидродинамичното почистване. Принципът на работа на този метод се състои в подаване на вода в системата под високо налягане, в следствие на което цялата мръсотия, събрана в тръбите, просто се избутва под силния напор на водата.

Домашните майстори имат доста изобретения в тази насока – така например ползват водоструйките за миене на машините, където водата също се подава под налягане.

Всички методи за отпушване на каналите и борба с отлаганията са добри и само трябва да се избере кой е най-подходящия за конкретния случай.

За да не се допуща тази неприятна ситуация – запушени канали, необходимо е да се обръща внимание на няколко признака, подсказващи приближаващия се проблем. Някои от тях са:

– бавно изтичане на водата от сифона на мивката;
– бавно изтичане на водата от тоалетната в канализационната система;
– изтичане на водата от ваната за дълго време, вместо за 4 – 5 минути;
– недостатъчен напор на водата в крановете с гореща или студена вода.

Ако се появи някой от по-горе изброените признаци, то следва да се предприемат профилактични мерки за почистване на канализационните и водопроводните тръби.

По-лесно е да се проведе профилактика, отколкото после да се търси професионалист за отпушване на каналите или лично да се отстрани проблема. Профилактичните мероприятия са по-евтини и отнемат по-малко време и нерви.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here