Металните тръби отдавна излязоха от употреба. В старите жилищни сгради обаче те все още продължават да си изпълняват службата, макар и с много проблеми. Именно тези проблеми налагат смяна на щрангове и тръбопроводи на всички системи – отоплителна, водопроводна и канализационна.

Едно от първите действия, които трябва да се предприемат при решение за смяна на тръбопроводите е изборът на вида тръби. Това е от решаващо значение както за качеството на ремонта, така и за продължителността на експлоатация на обновената система.

Все повече собственици отдават значение и предимство на полипропиленовите тръби. Този вид тръби има редица предимства. Те са с продължителен срок на ползване защото не са податливи на корозия. Гладката вътрешна повърхност осигурява изтичане на отпадъчните води и това води до по-малко запушвания на каналите. Питейната вода също е с по-добро качеството, защото се премахват ръждясалите метални тръби. При смяна на тръбопровода за топла вода както и смяната на щранговете се постига по-малка загуба от топлината на вода.

Смяната на щранговете и на тръбопровода с пластмасови тръби принципно е еднаква за различните системи.

Започва се с подготовката за новата система. Най-напред се демонтират старите тръби. Прави се чертеж за бъдещото разположение на тръбопровода, за всички извивки и разклонения. Това ще ви позволи да закупите необходимите количества тръби и съединителни елементи (муфи, преходи, тетки и др.).

Необходимо е да се подготвят и всички инструменти, които ще бъдат използване за демонтаж и монтаж на тръбите.

След като всичко това е направено може да се пристъпи към монтажните дейности. Целият процес е лесен и не отнема много време.

Съгласно направения чертеж се режат тръбите. После се съединяват момежду си. За връзката се ползват накрайници и уплатнители.

Смяната на щранговете е по-сложно. Ако не се сменя основния щранг, който е обща собственост, ще се наложи да се поговори със съседите по въпроса за смяната. Ще трябва да се информират, за да не ползват канализацията за определено време, както и това, че за изестно време няма да има вода.

При отстраняване частта на щранга трябва да се работи много внимателно за да не се изпусне в щранга частици от тръбата, която се отстранява.

Предимството на пластмасовите тръби е не толкова по-ниската цена, а лесното съединяване с гумени уплатнения.

Като заключение може да отбележим, че смяната на щрангове и тръби за различните системи не е сложен процес. При наличие на необходимите инструменти тази задача е по силите и на непрофесионалиста.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here