Когато сте решили да си купите и монтирате термопомпа в дома си, първо проучете пазара. Посъветвайте се със специалисти какво точно е най-удачно за вас и колко ще ви коства. Средната термопомпа цена е около 11 000 лв. Не се опитвайте да си спестявате, а добре обмислете какви ще са те и какъв вид термопомпа е подходяща за вашите нужди.

Това, което може да спечелите от спестяванията, ще бъде бързо изгубено в ефективността и по-високите енергийни разходи. Как да изберете термопомпа, която е идеална за вашия дом:

Определете размера на устройството предварително. Обикновено термопомпата трябва да бъде оразмерена според максималното потребление. Например, ако се нуждаете повече от охлаждане, оразмеряването на термопомпата трябва да отговаря на тези основни изисквания. Вземете под внимание квадратите на тавана, външната стена, вътрешната стена и зоните на пода при изчисляване на идеалния размер на помпата за вашия дом.

Обърнете специално внимание на звуковата оценка. Всяка термопомпа има специфичен звуков рейтинг, измерен в децибели. Когато търсите топлинна помпа за вашия дом, опитайте се да намерите единици, които имат по-нисък рейтинг. За да намалите шума, монтирайте термопомпата далеч от врати или прозорци. Освен това нека помпата е на поне няколко сантиметра от външните стени, тъй като някои модели вибрират по време на работа.

Помислете за климата. Термопомпите са най-ефективни при умерен климат, който няма екстремни температури. Ако климатът е твърде студен или твърде горещ, уредът трябва да използва повече енергия, за да поддържа вътрешните температури поносими.

Решете дали е най-добре разделената или пакетната система. Термопомпите обикновено попадат в една от двете категории: сплит системи и пакетирани системи. Разделената система включва както интериорни, така и екстериорни елементи, а пакетната система включва дизайн “всичко в едно”. Пакетните системи са идеални за собствениците на жилища, които може да не разполагат с вътрешно пространство, за да поставят термопомпа.

Помислете колко стаи трябва да се охлаждат или топлят. Термопомпите, които само загряват или охлаждат една част от къщата, са известни като еднозонови системи, тъй като те имат само един външен кондензатор и вътрешен компонент. Многозоновите системи включват два или повече вътрешни компонента, които се свързват към един външен кондензатор. Вътрешните глави се предлагат в широка гама от форми и дизайн, което улеснява създаването на перфектен климат във всяко пространство.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here