Промяна формата на навеси е закономерен процес, който се развива през целия период на жизнената дейност на човека.

Размерът и формата винаги са се определяли в зависимост от това с какви материали разполага човека и как може да ги използва в строителството.

Например, в миналото са се използвали глина и камъни, тръстика и дърво, тъкани и съчетаване на няколко материала.

Такива свойства на строителните материали, като плътност, която определя теглото на конструкцията, якостта, която определя тяхната форма и размери, са играли решаваща роля в изчисленията на майстори, строители, инженери и архитекти през всички времена.

Съвременните материали за навеси се характеризират с голямо разнообразие – поликарбонат, панели, воалит, битумни керемиди, метална керемида, неръждаема стомана, дървени.

Днес най-много такива конструкции се търсят за автомобили, над входове и тераси, за складове, автобусни спирки, търговски площи.

Върху изчисленията за размера и формата на навесите оказват влияние още много фактори – свойства на почвата, сеизмична активност, временно и постоянно натоварване (сняг, вятър и други), разширяване на материала при загряване и т. н.

Правилното отчитане на всички фактори и свойства на материалите при инженерните изчисления е много отговорно, защото резултатите ще определят формата и размера на конструкцията и ще са определящи за правилното реализиране на замисленото изделие.

Тези препоръки са в основата на проекта за конструкцията.

До скоро най-разпространени са дървените конструкции. Това е така, защото дървения материал е най-разпространен и като цена е достъпен.

Все по-често дървото се заменя с метал, който позволява постройката да добие нови качества.

С използването на метал конструкцията става много трайна и достатъчно лека.

Разбира се, конструкциите от метал са с голяма продължителност на ползване, а способността на метала практически да придобива всякакви форми дава възможност да се правят такива навеси с най-различни форми и размери.

Днес при направата на метални конструкции се прилагат заваръчни технологии, които в миналото не са били познати, и които позволяват да се правят много здрави конструкции.

При избор формата на бъдещите навеси трябва най-напред да се има предвид за каква цел ще се ползват и на какво място ще бъдат изградени.

Преди да се избере формата за всеки конкретен случай, фирмата изпълнител прави задължително замерване на мястото за монтиране.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here