История на модерния парфюм

Днес маркови парфюми могат да се срещнат в почти всеки дом. Един парфюм е неизменна част от нашия ден и ние не можем без него. За милиони жени и мъже по света парфюмът е незаменим и е част не просто от козметиката, а дори от облеклото за всеки ден. Към днешна дата магазините и парфюмериите предлагащи ароматни шишенца са много, а изборът и видовете е огромен. Можете да намерите лесно от маркови парфюми на ниски цени до такива, които струват наистина скъпо.

Но от къде се появяват съвременните парфюми? Как те достигат до нашия живот и го пленяват със своя магичен аромат? Истината е, че манията по парфюмите е започнала още преди около четири хиляди години.

Това се е случило в древна Месопотамия и Египет. Ако днес най-честите консуматори на парфюми са жените, то това е практика от хилядолетия. Може би увлечението към парфюмите у жените се заражда именно в древни времена, като за създател на първия парфюм се счита точно жена. По-точно жена на име Тапути. Тя започнала да дестилира цветя, масла, билки и блатен аир в родината си Месопотамия. За това свидетелстват различни записки открити от археолозите.

В последствие нейните умения и дори учението по извличане на аромати се разпространило и в Европа и Азия. Персите и римляните обогатили и развили начина на извличане на аромат.

Въпреки интереса на римляните към парфюмите, самите ароматни шишенца се появяват с гръм и трясък на Стария континент едва през средните векове. Тогава рецептите на древни монаси от Флоренция стават известни на всички, а ароматните шишенца бързо станали любими на аристократите. Това се случило в период, в който почитането на личната хигиена не било на особено високо ниво. По този начин парфюмите служели за прикриване на неприятните миризми.

Парфюмите постепенно превзели света, а към днешна дата Франция и Италия са сред най-големите производители на уханните течности. В същото време огромен процент жени и мъже не могат да си представят живота без оригинални мъжки и дамски парфюми.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here